Η χοληδόχος κύστη-λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

 • λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή-Χοληδόχος κύστη. Η χοληδόχος κύστη (κοινώς χολή) είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού που βρίσκεται κάτω από τη δεξιά πλευρά του ήπατος. Η βασική λειτουργία του είναι να συγκεντρώνει μέρος του πεπτικού υγρού (χολή) που παράγεται από το ήπαρ. Το υγρό αυτό απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη, μετά το φαγητό ,όποτε χρειάζεται, συνεργώντας έτσι στην πέψη των λιπαρών κυρίως ουσιών και των φυτικών υλικών (λαχανικά, όσπρια). Η χολή ρέει σε δύο σωλήνες μέσα στο λεπτό έντερο τον κυστικό πόρο και τον χοληδόχο πόρο.

Προβλήματα στη χοληδόχο κύστη

Σχηματίζονται κάποιες φορές από διάφορες αιτίες χολόλιθοι δηλαδή ‘πέτρες στη χολή’. Οι αιτίες δημιουργίας αυτών των πετρών δεν είναι απολύτως σαφείς και γι αυτό δεν υπάρχει κάποια μέθοδος επιστημονικά αποδεκτή για την πρόληψή τους. Η αύξηση σωματικού βάρους, οι φυτικές τροφές και οι εξαντλητικές δίαιτες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στην δημιουργία τους. Οι νέες σε ηλικία γυναίκες, αυξημένου σωματικού βάρους, γόνιμης ηλικίας και γύρω από την εγκυμοσύνη ή τον θηλασμό, πολύ συχνά εμφανίζουν πέτρες στη χολή. Οι πέτρες αυτές στην περίπτωση που φράξουν τον κυστικό πόρο εμποδίζουν τη φυσιολογική ροή της χολής προς  το έντερο και έτσι προκαλείται η διόγκωση της χοληδόχου κύστης που προκαλεί δυστυχώς οξύ πόνο στην κοιλιά, έμετο, δυσπεψία και πολλές φορές πυρετό. Μπορεί επίσης να προκληθεί ίκτερος δηλαδή να κιτρινίσει το δέρμα, όταν οι πέτρες αποφράξουν τον χοληδόχο πόρο ή ακόμα και παγκρεατίτιδα, όταν οι πέτρες (ειδικά οι μικρές) αποφράξουν τον παγκρεατικό πόρο.

Πως διαγιγνώσκεται η πάθηση;

Το υπερηχογράφημα  είναι η ασφαλέστερη, οικονομικότερη και η πιο ανώδυνη μέθοδος διάγνωσης. Επίσης κατά την οξεία φάση η εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση.

Επίσης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις διαταραχών ηπατικής λειτουργίας  όπως αναφέρει ο Δρ Κωνσταντίνος Στέργιος  συνίσταται μαγνητική τομογραφία (  Μαγνητική Παλίνδρομη Χολαγγειοπαγκρεατογραφία MRCP)

Θεραπεία των προβλημάτων στη χοληδόχο κύστη

Η χειρουργική αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή)  είναι η ασφαλέστερη και καταλληλότερη θεραπεία που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα πέψης στους ασθενείς.  Εκτελείται λαπαροσκοπικά, δηλαδή με τη χρήση λαπαροσκόπιου (ειδικό εργαλείο με μικρό camera που διεισδύει στο εσωτερικό του ασθενούς μέσω μιας πολύ μικρής τομής 5 ή 10 χιλιοστών. Το λαπαροσκόπιο επιτρέπει ο χειρουργός χολής να δει σε υψηλή ανάλυση τα όργανα που πάσχουν αλλά και να δουλέψει εσωτερικά με ειδικά χειρουργικά εργαλεία που όλα περνάνε από την ίδια τομή!

Η εξέλιξη στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή

Σήμερα η πιο πρόσφατη εξέλιξη της λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής όπως αναφέρει ο Δρ Κωσταντίνος Στέργιος  σε ασθενείς με πιθανές (λόγω συμπτωμάτων ή εξετάσεων αίματος) ή βεβαιωμένες (με υπερηχογράφημα) πέτρες στο χοληδόχο πόρο είναι η Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή και Διερεύνηση Χοληδόχου Πόρου στην Ίδια Επέμβαση. Έτσι με τον ίδιο τρόπο που διενεργείται μια απλή λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή,  αφού αφαιρέσουμε τη χοληδόχο κύστη, εκτελούμε λαπαροσκοπικό υπερηχογράφημα, για να αναγνωρίσουμε την παρουσία λίθων, ή/και χολαγγειογραφία με σκιαγραφικό και, εφόσον βεβαιωθεί η παρουσία λίθων, θα εκτελέσουμε ενδοσκόπηση του χοληδόχου πόρου με ειδικό χοληδοχοσκόπιο και θα τους αφαιρέσουμε με μικρά ενδοσκοπικά εργαλεία. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής υποβάλλεται σε μία και μόνη επέμβαση, χωρίς ενδοσκοπήσεις, ή περαιτέρω διαγνωστικές διαδικασίες.

Βέβαια η σημαντικότερη εξέλιξη στην χειρουργική της χολής είναι η ρομποτική χολοκυστεκτομή, κατά την οποία μέσα από τρεις μικρές τρύπες στο δέρμα 8 χιλιοστών, εισέρχονται οι βραχίονες του πιο εξελιγμένου συστήματος DaVinci Xi και έτσι ο χειρουργός, με ανώτερη ακρίβεια αφαιρεί την χοληδόχο κύστη.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκοπικής/ρομποτικής χολοκυστεκτομής έναντι ανοιχτής επέμβασης

 • Ελάχιστο τραύμα και τομές ( Μια  τομή 1 εκ και τρεις τομές  0,5 εκ.)
 • Απίστευτα γρήγορη ανάρρωση
 • Μηδαμινή απώλεια σε αίμα
 • Γρήγορο εξιτήριο από το νοσοκομείο
 • Χαμηλό κόστος νοσηλείας
 • Ταχεία επάνοδος στην εργασία
 • Ελαχιστοποίηση μετεγχειρητικού πόνου
 • Σχεδόν καθόλου επιπλοκές τραύματος (διαπύηση, κήλη, χρόνιος πόνος)
 • Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές
 • Χαμηλές πιθανότητες συμφύσεων μετεγχειρητικά
 • Δυνατή η επέμβαση ακόμα και σε ανθρώπους με υπέρβαρους, καρδιοχειρουργημένους, σε Μ.Ε.Θ.

Οι επιπλοκές στη λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή είναι σπάνιες, αν και πάρα πολύ σοβαρές. 

Ο ασθενής συνήθως λαμβάνει εξιτήριο την επόμενη ημέρα  του χειρουργείου, αλλά όλο και συχνότερα, όπως συμβαίνει σε πολλές χώρες του εξωτερικού, αυτό συμβαίνει την ίδια μέρα.

Δρ Κωσταντίνος Στέργιος

Προηγμένη Λαπαροσκοπική Χειρουργική

Διευθυντής Ζ’ Χειρουργική Κλινικής, Προηγμένης Λαπαροσκοπικής, Ρομποτικής Χειρουργικής και Κολοπρωκτολογίας

Διεύθυνση: Νοσοκομείο Metropolitan General, Λεωφόρος Μεσογείων 264. 3ος όροφος, γραφείο 326

email: info@kstergios.gr 

Τηλ. Κέντρο: 2106502000

Τηλ. Γραμματείας: 6980591798

Κινητό: 6977957855

Leave a Comment

Name*

Email* (never published)

Website