Η βαριατρική απέκτησε σάρκα και οστά τον τελευταίο μισό περίπου αιώνα. Πρόκειται για την ειδικότητα της χειρουργικής που αντιμετωπίζει την παχυσαρκία. Η παχυσαρκία σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Εκτός από τα σοβαρά ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο ασθενής, η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με το μεταβολικό σύνδρομο, τον διαβήτη, την υπέρταση, το σύνδρομο υπνικής άπνοιας, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και βέβαια τον καρκίνο.

Οι μετρήσεις και οι διαβαθμίσεις του σωματικού βάρους σήμερα γίνονται βάσει του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI), ο οποίος ορίζεται ως Μάζα Σώματος (kg) / Ύψος (m)2 .

Έτσι:

 • 18,5-24,9 Φυσιολογικές Τιμές
 • 25-29,9 Υπέρβαροι, Προ Παχυσαρκία
 • 30-34,9 Παχυσαρκία, κλάση 1
 • 35-39,9 Παχυσαρκία, κλάση 2
 • 40-49,9 Παχυσαρκία, κλάση 3
 • >50  Παχυσαρκία, κλάση 3

Η βαριατρική χειρουργική συνιστάται σήμερα σαν θεραπευτική μέθοδος στους ενήλικες με παχυσαρκία, οι οποίοι πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

 • ΒΜΙ 40 ή περισσότερο, ή 35-40 μη ανταποκρινόμενο στη δίαιτα
 • Όταν όλες οι προσπάθειες απώλειας βάρους απέτυχαν τους τελευταίους 6 μήνες
 • Όταν έλαβαν συμβουλές από εξειδικευμένα κέντρα απώλειας βάρους
 • Όταν η κατάσταση της υγείας τους επιτρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση
 • Όταν δέχονται να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα
 • Επίσης, στους ασθενείς με ΒΜΙ >50 η βαριατρική προσφέρεται απευθείας ως λύση εκλογής.

GASTRIC BYPASS – ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Ένα μικρό μέρος του στομάχου, κοντά στον οισοφάγο, χωρίζεται από το υπόλοιπο και πάνω του συνδέεται το έντερο. Ο υπόλοιπος στόμαχος και το δωδεκαδάκτυλο συνδέονται και παροχετεύονται στο λεπτό έντερο λίγο μακρύτερα. Δεν προκαλεί δυσαπορρόφηση πρωτεϊνών και θερμίδων και έτσι η απώλεια βάρους είναι σταδιακή. Πρόκειται για μια σοβαρή επέμβαση με σημαντικές πιθανές επιπλοκές και εφαρμόζεται μετά από μελέτη και συζήτηση με τον ασθενή. Σήμερα εκτελείται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

MINI GASTRIC BYPASS

Η μίνι γαστρική παράκαμψη, όπως άλλωστε περιγράφει και το όνομά της, είναι μια μικρή γαστρική παράκαμψη. Πραγματοποιείται πολύ γρηγορότερα από την στάνταρντ γαστρική παράκαμψη. Θεωρείται επίσης ασφαλέστερη. Μια έλικα του λεπτού εντέρου αναστομώνεται απευθείας στο καινούργιο μικρότερο στομάχι. Η απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά ικανοποιητική. Χαρακτηρίζεται όμως από μια σοβαρή επιπλοκή, η οποία, αν και όχι πολύ συχνή, μπορεί να ταλαιπωρήσει σε σημαντικό βαθμό τον ασθενή: την παλινδρόμηση των χολοπαγκρεατικών υγρών. Σήμερα βέβαια  με την κατάλληλη προεγχειρητική μελέτη και την εμπειρία του χειρουργού τα ποσοστά εμφάνισής της έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

ADJUSTABLE GASTRIC BAND – ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΣ ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ

Ο γαστρικός δακτύλιος είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για πολλούς λόγους, ειδικά επειδή δεν μεταβάλλει ριζικά το ανώτερο πεπτικό σύστημα, αφαιρείται ανά πάσα στιγμή, λειτουργεί με απλό μηχανισμό, που αντιλαμβάνεται ο ασθενής και σήμερα έχει απαλλαγεί από τα προβλήματα του παρελθόντος. Έτσι δεν τοποθετείται πια σχεδόν πάνω στο οισοφάγο, δημιουργώντας δυσφαγία και διάβρωσή του στομάχου ή και του οισοφάγου με πολύ σοβαρές για τη ζωή επιπλοκές, αλλά χαμηλότερα στο στομάχι (pars flaccida technique). Ένα τύμπανο τοποθετείται στο υποδόριο, για να υπάρχει άμεση πρόσβαση και να μπορεί ο χειρουργός ή  ασθενής να αυξομειώνει την διάμετρο του δακτυλίου βάζοντας ή βγάζοντας φυσιολογικό ορό με μια σύριγγα. Χρειάζεται σημαντική συμμόρφωση του ασθενούς, προκειμένου να επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η τοποθέτηση του δακτυλίου είναι μια σχετικά σύντομη και ασφαλής επέμβαση, που συνήθως εκτελείται λαπαροσκοπικά ή και ρομποτικά.

SLEEVE GASTRECTOMY- ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ

Είναι κι αυτή μια πολύ δημοφιλής τεχνική, πολύ πιο απλή από το γαστρική παράκαμψη, που λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία και με απλό μηχανισμό: το στομάχι διαιρείται κατά μήκος, γίνεται μικρότερο και χωράει λιγότερο. Χρειάζεται και αυτή η μέθοδος την αυστηρή συμμόρφωση του ασθενούς για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πραγματοποιείται ευρέως λαπαροσκοπικά, αλλά και ρομποτικά. Θεωρείται μια σχετικά ασφαλής επέμβαση.