Η ενδομητρίωση είναι μια συχνή κατάσταση στις γυναίκες, που προκύπτει από την παρουσία ενδομητρίου (ιστού ίδιου με του εσωτερικού της μήτρας) σε άλλα όργανα, μέσα στην κοιλιά αλλά ή/και στο κοιλιακό τοίχωμα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλουν, ανάλογα με το όργανο στο οποίο βρίσκεται ο έκτοπος ιστός, αλλά και σε ένταση. Η τελευταία δεν εξαρτάται από την ποσότητα του έκτοπου ιστού που υπάρχει.

Κλασικά μια γυναίκα εμφανίζει:

  • Επώδυνη, άρρυθμη  ή μεγάλης απώλειας αίματος έμμηνο ρύση (περίοδο).
  • Επώδυνη σεξουαλική επαφή ή πόνο μετά από αυτήν.
  • Στειρότητα.
  • Επώδυνη αφόδευση, με πόνους στην κοιλιά.
  • Κόπωση.

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης του παχέος εντέρου θυμίζουν αυτά του ευερέθιστου εντέρου και επιπλέον εμφανίζεται δυσχεσία, πόνος κατά την αφόδευση, δυσπαρευνία, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, ακόμη και αιμορραγία από το ορθό κατά την περίοδο.

Αιτίες

Οι αιτίες της ενδομητρίωσης είναι άγνωστες. Οι επικρατέστερες θεωρίες σήμερα είναι η παλίνδρομη περίοδος, η γενετική προδιάθεση, η εξάπλωση μέσω της λέμφου ή του αίματος, η ανοσοποιητική δυσλειτουργία, περιβαλλοντικοί παράγοντες και η μεταπλασία.

Η ενδομητρίωση εγκαθίσταται στις ωοθήκες, στο παχύ έντερο, αλλά και στην ουροδόχο κύστη, το κοιλιακό τοίχωμα και αλλού. Στο παχύ έντερο συγκεκριμένα μπορεί να είναι επιφανειακή ή βαθιά ή ακόμη και να ξεκινήσει από ορθοκολπικά ογκίδια  και να διηθήσει βαθύτερα το τοίχωμα του εντέρου.

Διάγνωση

Εξέταση από γυναικολόγο, υπερηχογράφημα, σιγμοειδοσκόπηση, λαπαροσκόπηση, και αν υπάρχει υποψία βαθιάς ενδομητρίωσης, Μαγνητική Τομογραφία λεκάνης.

Θεραπεία

Η συντηρητική θεραπεία της ενδομητρίωσης στην περίπτωση του εντέρου είναι γενικά αναποτελεσματική και στις περιπτώσεις που η γυναίκα θα προσπαθήσει να ελέγξει τα συμπτώματα με αναλγητικά και ορμόνες, συνήθως προοδευτικά επιδεινώνει την κατάστασή της.

Τη λύση δίνει η λαπαροσκοπική χειρουργική με τρεις επιλογές ανάλογα με τον τύπο της ενδομητρίωσης:

  • επιφανειακό ξύρισμα των επιφανειακών εστιών και ενίσχυση του εντερικού τοιχώματος,
  • δισκοειδής εκτομές και συρραφή του εντέρου και
  • τμηματικές κολεκτομές, προκειμένου να αφαιρεθούν τα προσβεβλημένα τμήματα του εντέρου.

Η ανάρρωση εξαρτάται από τον τύπο του χειρουργείου, τα συμπτώματα όμως ελέγχονται πλήρως. 4-7 ημέρες θεωρούνται αρκετές για την ανάρρωση από μια λαπαροσκοπική επέμβαση στο έντερο και 8-12 ημέρες εάν πραγματοποιηθεί μια τυπική κολεκτομή.