Τα κονδυλώματα του πρωκτού είναι μια εκδήλωση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, του γνωστού HPV και μάλιστα των γενοτύπων 6 και 11. Ο τράχηλος της μήτρας, το αιδοίο, η ουρήθρα και ο πρωκτός είναι οι περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο. Ο ιός μεταδίδεται με την ανθρώπινη επαφή, πρέπει όμως να γίνει ξεκάθαρο πως εξωτερικά στον πρωκτό εμφανίζονται και χωρίς πρωκτική επαφή.
Χωρίζονται σε

  1. Οξυτενή (acuminata)
  2. Επίπεδα (plana)
  3. Γιγαντιαία (giant, Buschke-Loewenstein)

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι το συχνότερο αφροδίσιο νόσημα και η συχνότερη εκδήλωση του HPV στους νέους 20-24 ετών. Παράγοντες κινδύνου αποτελούν ο μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων, η πρώιμη έναρξη σεξουαλικής δραστηριότητας, η νεαρή ηλικία της πρώτης εγκυμοσύνης, η νεαρή ηλικία, η ανοσοκαταστολή, η επίδραση των ορμονών και το κάπνισμα.

Διάγνωση

Συνήθως ο ίδιος ο ασθενής αντιλαμβάνεται τις βλάβες γύρω από τον πρωκτό. Ο χειρουργός μετά τη λήψη ιστορικού θα πρέπει να εξετάσει την περιοχή με πρωκτοσκόπηση και με πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας. Πρέπει να αποκλειστούν η σύφιλη, το AIDS, η γονόρροια και η χλαμύδια. Εξέταση συνιστάται και στον ερωτικό σύντροφο.

Θεραπεία

Η συντηρητική αγωγή αφορά σε τοπικά σκευάσματα, τα οποία είναι σε ένα βαθμό τοξικά και χρειάζονται επαναλαμβανόμενες χρήσεις για 1 έως 4 μήνες.
Χειρουργικά τα κονδυλώματα εξαιρούνται με τοπική αναισθησία και διαθερμία, LASER ή κρυοθεραπεία. Έχουν υψηλά ποσοστά υποτροπής πολλές φορές η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Η λήψη βιοψιών είναι απαραίτητη, καθώς μπορεί να αντιπροσωπεύουν προ-καρκινικές βλάβες (αυτά που προέρχονται από τύπους HPV υψηλού κινδύνου: 16,18,31,33,35,39). Οι γυναίκες επίσης θα χρειαστούν εξέταση από γυναικολόγο.
Ο όγκος Buschke-Loewenstein χρειάζεται ευρεία εκτομή και, σε μεγάλες διαστάσεις, μικρογραφική επέμβαση Mohs (Frederic Mohs), προκειμένου να αποφευχθούν επικίνδυνες εκτομές υγιών ιστών.