Είναι η πιο συχνή μορφή καρκίνου και δημιουργείται από τα βασικά κύτταρα της επιδερμίδας.

Θεωρείται πως η κυριότερη αιτία που εμφανίζεται ο καρκίνος του δέρματος είναι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, για το λόγο αυτό εμφανίζεται κυρίως στο πρόσωπο, το κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους. Βέβαια και η επαφή με τοξικές ουσίες, η ραδιενέργεια, οι μολύνσεις και διάφοροι τραυματισμοί μπορούν ν’ αποτελέσουν εξίσου σημαντικές αιτίες.

Εξαιρετικά σπάνια δίνει μεταστάσεις, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της περιοχής και των γύρω ιστών και να χρειαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο χειρουργείο. Αυτό που συμβαίνει όμως πολύ συχνά είναι η υποτροπή, η επανεμφάνιση του καρκίνου στο ίδιο ή σε άλλο σημείο του σώματος αλλά και η εμφάνιση άλλου τύπου καρκίνου στο δέρμα.

Συμπτώματα

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα συνήθως εμφανίζεται ως μια μικρή, ανοικτή πληγή, η οποία δεν επουλώνεται, δεν κλείνει , μια κόκκινη ή ροζ κηλίδα, ένα γυαλιστερό κόκκινο, ροζ ή λευκό ογκίδιο, ή μια μικρή ουλή. Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί κρούστα, αλλά και να προκαλέσει ερεθισμό, πόνο, και κνησμό (φαγούρα).

Διάγνωση – Θεραπεία

Η τελική διάγνωση και θεραπεία είναι η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης και η βιοψία της. Συνήθως γίνεται με τοπική αναισθησία στο ιατρείο. Μεγάλες όμως βλάβες χρειάζονται επέμβαση στο χειρουργείο, προκείμενου να αποκατασταθεί η αφαίρεση σημαντικού τμήματος δέρματος.